Bila dah masak kailan ikan bilis... alamak... nk masak apa pulak sebagai juadah lauk.... Buka peti.. nampak sosej dalam peti ais... emm.... okey gak kan.... Jom kita tengok bahan2 yg perlu.....
Bahan2
1. Sosej angaran dalam 6 batang
2. 1 Labu bawang besar di hiris halus
3. 2 Ulas Bawang Putih dihiris halus
4. Sos Tiram 2 Sudu
5. Sos Black Paper 3 Sudu ( Jenama Live)
6. Sos BBQ Jenama Nor (suka sebab Sedap)
7. Sebuk Lada Hitam 1 sudu besar
8. Kicap Cap Kipas Udang / ABC
9. Daun Bawang
10. Cili Besar sebagai hiasan
Cara Memasak
Panaskan Minyak dan Goreng Sosej hingga masak..Angkat sosesj dan ketepikan.
Kurangkan minyak dalam kuali angaran untuk menumis dalam 2 sudu minyak.
Masukkan bawang merah dan putih.. goreng hingga layu. Masukkan Sos Tiram, Sos BBQ, Sos Black Paper dan Kicap ABC, Kemudian masukkan gula dan garam sedikit secukup rasa. Masukkan Sosej tadi dan gaulkan. Masukkan sedikit air. Untuk Hiasan Cili dan Daun bawang di taburkan di dalam kuali.. gaul seketika... Kemudian Boleh di hidangkan.
No comments:
Post a Comment