Kalo selalunya kita always dengan Kailan Ikan Masin... Tapi Resepi Ini saya ubah
KAILAN IKAN BILIS... resepi asal daripada kakak ipar juadah yg dihidangkan semasa bertandang kerumahnya pada bulan ramadhan... aneka jenis lauk yg beliau hidangkan... Namun akan datang saya akan updates satu resepi yg disukai anak2 buah saya.... ;) Iaitu Daging Bermadu Black Paper sedap .....
Bahan-bahan :
1. 2 ulas Bawang Putih ( Dihiris Halus )
2. 1 Ulas Bawang Besar ( Dipotong Halus)
3. Sos Tiram 2 sudu besar
4. Kicap ABC 2 Sudu Besar
5. 1 Biji Cili Padi *
6. Ikan Bilis 2 Sudu*
7. Udang Kering 1 Sudu*
8. Sayur Kailan
9. Minyak 1 sudu
1. Tumbukkan bahan bertanda * Kemudian Panaskan Minyak, masukkan bahan tumbuk tadi dan gaul hingga seketika hingga garing. Tumis bawang putih bawang merah serta sehingga layu.
2. Potongkan Kailan Mengikut Seleras Anda. Kemudian Masukkan Sos Tiram dan Kailan kedalam Kuali, gaul seketika kemudian Masukkan kicap ABC serta gaul hingga rata..... Masukkan Garam jika perlu
Kailan Ikan Bilis siap di Hidangkan........
No comments:
Post a Comment